
Datum: 1 augustus 2021
Auteur: Niesje Stelwagen
Voor mij liggen drie mooie, boeiende en leerzame (cadeau)boekjes van de eerder dit jaar overleden auteur, evangelist en apologeet John Blanchard. Drie aanraders die bestaan uit korte, overzichtelijk opgemaakte hoofdstukjes, wat zeer prettig leest. Bijzonder verrijkend zijn de achtergrondinformatie en de vele tekstverwijzingen.
In ‘Waarom kwam Jezus naar deze aarde?’ geeft de schrijver duidelijke antwoorden op vragen over de maagdelijke conceptie, de onbevlekte ontvangenis, Jezus’ geboortejaar en het doel van Zijn komst naar deze aarde. Hij stelt dat miljoenen mensen ieder jaar druk bezig zijn met de voorbereidingen van Kerst, maar om de ware betekenis van dit feest te begrijpen, moeten we verder kijken dan de versieringen, feesten, het eten en de gezelligheid. De Persoon om Wie het met Kerst gaat, is Jezus Christus Die zo’n 2000 jaar geleden werd geboren. Zijn geboorte gaf eeuwen later de aanzet tot de jaarlijkse viering van Kerst op 25 december, waarbij we gedenken dat de Heer Jezus naar de aarde kwam om te zoeken en zalig te maken wat verloren is’ (Lukas 19:10).
In het boekje ‘Waarom het kruis?’ maakt John Blanchard duidelijk dat het sterven van Jezus onze enige hoop is op vergeving van zonden en het eeuwige leven. Hij gaat in op vragen als: Waarom wordt het symbool van het kruis zoveel gebruikt? Waarom moest Jezus sterven? Waarom zo’n vernederende openbare executie? En wat betekent Zijn dood voor ons, voor mij? Op basis van de ooggetuigenverslagen in de Bijbel legt de schrijver de betekenis van het kruis op een begrijpelijke en eenvoudige manier uit.
Heer, ik prijs Uw grote naam. Heel mijn hart wil ik U geven.
Want U bent de weg gegaan die mij redding bracht en leven.
U daalde neer van Uw troon om mens te zijn.
Van de stal naar het kruis droeg U mijn pijn.
Van het kruis naar het graf, uit het graf weer opgestaan.
Heer, ik prijs Uw grote naam! (Opwekking 430)
Op de achterkant van het boekje ‘Waar is God als het mis gaat?’ staat dat we leven in wat wel ‘een wereld met rafelranden’ wordt genoemd. Te denken valt aan aardbevingen, orkanen, tsunami’s, branden, vulkaanuitbarstingen, hongersnoden en overstromingen, de laatste recent nog in Europa en Azië. Het zijn rampen waarbij vaak veel mensen en dieren om het leven komen en oogsten verloren gaan. Daarnaast zijn er de vele ongelukken die iedere dag een enorm aantal slachtoffers eisen. Ook is er veel ziekte, pijn, angst, de dood en het lijden dat mensen elkaar kunnen aandoen. Toch zegt de Bijbel dat God boven dit alles staat en dat Hij barmhartig en genadig is. John Blanchard geeft het antwoord op de vraag of er een manier is om een en ander met elkaar te verenigen en ik vind dat hij daarin zeer goed geslaagd is.
Gods soevereiniteit doet op geen enkele wijze afbreuk aan de menselijke vrijheid en verantwoordelijkheid (John Blanchard).
Alle drie boekjes van harte aanbevolen!