
Datum: 15 februari 2023
Auteur: Niesje Stelwagen
In september 2022 werd tijdens de jubileumdagen ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Centrum voor Pastorale Counseling het boek ‘Veilig landen’ van Dirk Lemmens gepresenteerd. De schrijver hield een toespraak over zijn jarenlange bediening bij het CPC (1986-2016) en over de zegeningen en moeiten van het ouder worden, waarover ‘Veilig landen’ gaat.
Dirk Lemmens vergelijkt het leven met een vliegtuigreis waarbij je zelf aan de stuurknuppel zit. Eerst stijgen we op en dit is geen eenvoudig proces: een baby moet leren lopen, praten, gehoorzamen… Daarna valt er veel te leren op school en gaandeweg leert het kind om allerlei zinvolle relaties aan te gaan. De puberteit is vaak een periode met veel ‘turbulentie’: het ontdekken en ontwikkelen van de eigen persoonlijkheid. Hoe beter iemand zijn jeugdjaren doorloopt, hoe stabieler vaak de rest van het leven verloopt. Er kunnen zich nog wel allerlei verwachte en onverwachte verwikkelingen voordoen, maar meestal zijn die vrij hanteerbaar. Tot op het moment dat de ‘landing’ ingezet wordt. Het voorbereidingsproces op deze ‘landing’ begint al lang voordat iemand de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft. Aan het eind van de middelbare leeftijd dringt zich immers de vraag op wat iemand bereikt heeft in het leven. Is dit het dan geweest? Is dit dan wat ik wil doen tot aan mijn pensionering, of wil ik nog een nieuw project starten dat zin toevoegt aan mijn leven? In deze periode begint het denken over ‘landen’ en wordt vaak de koers nog bijgesteld voor het laatste traject. En dan komt het moment van de pensionering. Met de snel vorderende vergrijzing die zich voltrekt in onze maatschappij, wordt dit voor een steeds groter aantal mensen een sleutelmoment: wat kan ik nog betekenen, nu mijn beroepsloopbaan afgesloten wordt? Hoe kan ik voortaan mijn tijd op een nieuwe, maar zinvolle manier vullen? Kan ik misschien iets meer betekenen in de gemeente? Wat betekent de nieuwe situatie voor mijn huwelijksrelatie? Hoe kan ik omgaan met het gegeven dat mijn lichamelijke en mentale functies wat stroever gaan lopen dan ik gewend geweest ben? (Zie blz. 16 en 17.)
De schrijver schetst het ‘vluchtplan’ van verschillende mensen uit de Bijbel: Simeon, Anna, Hizkia en Salomo (blz. 18-20). Verder gaat hij in op een aantal veel voorkomende misvattingen over het pensioen en geeft hij talloze tips om de overgang van het werkzame leven naar de status van ‘gepensioneerde’ vlot te laten verlopen. Ook wijst hij op de noodzaak om de zaken in je huis en met betrekking tot je uitvaart goed te regelen. Hij staat stil bij de realiteit van de dood, legt uit wat heilszekerheid is en spreekt de hoop uit dat de lezers van zijn boek, samen met Paulus, kunnen zeggen: ‘Maar ik schaam mij niet, want ik weet Wie ik geloofd heb, en ik ben ervan overtuigd dat Hij bij machte is mijn pand, bij Hem weggelegd, te bewaren tot die dag’ (2 Tim. 1:12). Ten slotte gaat hij in op de vraag: hoe wil ik herinnerd worden?
Het boek ziet er mooi, overzichtelijk en verzorgd uit. Het leest vlot, mede door de grotere letters. Achter in het boek is per Bijbelboek een index van de aangehaalde Bijbelteksten opgenomen, een overzicht van de eindnoten en informatie over het Centrum voor Pastorale Counseling.
De grappige, toepasselijke omslag en illustraties zijn van de hand van Mirjam Schiebaan-Kleijwegt.
Een bijzonder lezenswaardig boek!
Van harte aanbevolen!