Een leven op het altaar, De biografie van Elisabeth Elliot – Ellen Vaughn

28 Oktober 2022
Author : Niesje Stelwagen

Vorig jaar schreef ik een recensie over het boekje ‘Stilte in mijn hart’, fragmenten uit de nieuwsbrieven van Elisabeth Elliot-Howard (1926-2015) die voornamelijk gaan over het leren kennen van God. Nu ligt haar biografie voor me, een prachtig boek, geschreven door Ellen Vaughn die de tot dan niet-gepubliceerde dagboeken van Elisabeth (Betty) mocht lezen en gesprekken had met Betty’s familie en vrienden.

Het boek bestaat uit een bijzonder mooi voorwoord van Joni Eareckson Tada en verder uit drie delen (Leren luisteren, Leren lijden, Leren loven), een epiloog, woorden van dank, informatie over de foto’s en een groot aantal noten.
Boeiend en verrijkend zijn de vele dagboekaantekeningen van Betty (ook enkele van haar man Jim), evenals de citaten van een aantal dichters en schrijvers.

Betty is geboren in Brussel, waar haar ouders enkele jaren als zendelingen bij de BEZ (Belgische Evangelische Zending, nu Vianova) hebben gewerkt. Toen zij een paar maanden oud was, keerde het gezin terug naar de Verenigde Staten. Haar ouders waren zeer gastvrij en geregeld kwamen zendelingen op bezoek. Hun verhalen maakten diepe indruk op de jonge Betty. Toen ze elf jaar was, kreeg ze het verlangen om God te volgen en Hem in alles te gehoorzamen.

Betty en haar man Jim Elliot hadden, samen met een aantal vrienden, een groot verlangen om het Evangelie aan de Waorani (de Auca’s) te vertellen. Deze Indianenstam woonde diep in het ondoordringbare oerwoud van Ecuador. Bijna 300 jaar eerder was een eerste toenaderingspoging mislukt; de zendeling werd met speren gedood.
Met hulp van de MAF (Mission Aviation Fellowship) werd eind 1955 een nieuwe poging voorbereid om de Waorani via de lucht te bereiken. Hoewel hun missie aanvankelijk veelbelovend leek, werden de vijf zendelingen begin 1956 door enkele stamleden met speren ter dood gebracht.

Twee jaar later vertrok Betty met haar dochtertje Valerie en Rachel Saint, de zus van een van de andere gedode mannen, naar de Waorani …
Het blad ‘Life’ kopte: Kind tussen moordenaars vader – zendelingen wonen bij Waorani.
Het missionaire netwerk gonsde van het nieuws. Duizenden christenen in de Verenigde Staten en andere landen gingen in gebed en vroegen God of de uitnodiging aan de ‘vreemdelingen’ om daadwerkelijk bij de Waorani te komen wonen, de langverwachte doorbraak mocht zijn om aan de beruchte stam het Evangelie bekend te maken.
Betty, de kleine Valerie en Rachel gingen wonen bij de Waorani. De vrouwen vertelden hun het Evangelie en lieten zien wat vergeving inhoudt. Velen kwamen tot geloof!

In 1963 keerde Betty met haar inmiddels achtjarige dochter terug naar de Verenigde Staten. Ze hield spreekbeurten voor groepen en schreef de boeken waarvan ze in het oerwoud al droomde …
Ook verzorgde zij een dagelijks radioprogramma ,’Gateway to Joy’, waarbij zij de luisteraars altijd bemoedigde met de tekst uit Deuteronomium 33:27: ‘De eeuwige God is u een woning, en onder u zijn eeuwige armen’.

Persoonlijk vind ik deze biografie heel bemoedigend, opbouwend en verrijkend. Het boek ziet er verzorgd uit en de foto’s hebben zeker een meerwaarde. (Klein minpuntje: niet alle taalfoutjes zijn bij het nalezen aangepast.)



Van harte aanbevolen!


‘Kom tot rust in de armen van onze almachtige, liefdevolle, hemelse Vader’ (Elisabeth Elliot)

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen