
Datum: 22 februari 2022
Auteur: Niesje Stelwagen
In ‘Hoop in bange tijden’ (verschenen in 2021) legt Tim Keller (*1950) uit wat de betekenis van Jezus’ opstanding is, tegen de achtergrond van de bange tijden waarin we leven: als samenleving, maar ook persoonlijk. Terwijl hij begon met het schrijven van dit boek, brak de COVID-19-pandemie uit en kreeg hij voor de tweede maal de diagnose kanker. Het schrijven in zulke donkere tijden hielp hem om in de opstanding nieuwe diepten van troost en kracht te vinden.
De auteur vermeldt in het Woord vooraf dat hij tijdens zijn eerdere ziekte in 2002 het 800 bladzijden tellende meesterwerk ‘The Resurrection of the Son of God’ (‘De Opstanding van de Zoon van God’) van Tom Wright heeft gelezen. Dit hielp hem niet alleen om de opstanding beter te begrijpen, maar het gaf hem in zijn omstandigheden ook moed om zijn eigen sterfelijkheid onder ogen te zien (blz. 9).
Tim Keller heeft niet geprobeerd om hetzelfde uitputtende werk van historisch bronnenonderzoek en bewijs voor de opstanding te doen dat Tom Wright al deed; hij acht zich daartoe ook niet in staat. Wel citeert hij geregeld uit diens werk en gaat er – waar nodig – in de noten aan het einde van het boek dieper op in.
‘Hoop in bange tijden’ begint met een voorwoord en een inleiding, waarna twaalf hoofdstukken over hoop en de Grote Omkering volgen. Het boek wordt afgesloten met een epiloog, een dankwoord en de noten. Het geheel ziet er verzorgd uit en de schrijfstijl is toegankelijk. Veel thema’s – die zeer goed zijn uitgewerkt – komen aan de orde en het boek is rijk aan achtergrondinformatie, geschiedenissen en voorbeelden uit de Bijbel, Bijbelteksten en citaten van vele andere schrijvers.
Dit boeiende en verrijkende boek heeft diepe indruk op mij gemaakt en ik zal het zeker nog eens aandachtig lezen. Hoofdstuk na hoofdstuk laat de schrijver zien wat Jezus’ dood en opstanding betekenen, niet alleen historisch, maar vooral voor ons dagelijks leven: alles is anders geworden! Hij noemt het kruis en de opstanding de Grote Omkering. ‘De duisternis van Goede Vrijdag brengt de zonsopgang van Pasen teweeg. Zo werkt God! Dit is de Grote Omkering van de geschiedenis en heel het Nieuwe Testament getuigt daarvan’ (blz. 100).
Hij constateert dat er in de meeste kerken en christelijke boeken veel meer aandacht aan Jezus’ dood wordt besteed dan aan Zijn opstanding. Hij verwijst hierbij naar een schrijver die stelt dat veel christenen wel geloven in de opstanding en dat geloof met Pasen belijden, maar dat ze het vervolgens weer in de la stoppen voor de rest van het jaar, omdat ze geen idee hebben wat ze ermee moeten … (blz. 19 en 20).
Graag wil ik dit boek van harte aanbevelen en ik hoop dat het lezen ervan voor velen tot een rijke zegen mag zijn.
Ik sluit af met het refrein (vertaald) uit het lied ‘Building Block’ (1977) van Noel Paul Stookey. Deze zanger/tekstdichter wordt genoemd in de epiloog (blz. 256). Tim Keller merkt op dat Noel Stookey terecht ziet dat de boodschap van de Grote Omkering, van licht uit duisternis en zegen uit vloek, ons door donkere tijden van angst en verdriet heen kan dragen.
De bouwsteen die werd afgekeurd,
werd de hoeksteen van een hele nieuwe wereld.